Waardevol afscheid nemen en zinvol het leven vieren

Hoe gedenken we onze dierbaren die er niet meer zijn? Hoe neem je zinvol afscheid? En hoe vier je een afgelaste mijlpaal, zoals het eindexamen? Sommige grote momenten in het leven kan je uitstellen in de hoop op betere tijden, maar de meeste niet. Dat hoeft ook niet.

In dit land staat een heel leger van ritueelbegeleiders klaar om van die kille anderhalve meter afstand (het nieuwe normaal) iets warm en zinvols te maken. We zijn het gewend om in uiteenlopende omstandigheden vorm en inhoud te geven aan een ceremonie. Voor ons is dat nieuwe normaal één van de factoren om rekening mee te houden, niet de focus.

Samen met drie collega’s schreef ik een pleidooi voor mijn eigen vak; ritueel begeleiden. Omdat het zo van belang is om aandacht te blijven geven aan rituelen, zodat we ons kunnen blijven verhouden tot het leven en tot de dood.

Lees hier het artikel: Waardevol afscheid nemen en zinvol het leven vieren

In samenwerking met Indra van den Berg, Christien van Bergen en Lisette de Lange

Stapeltjes Herinneringen
Foto: Lisette de Lange

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑